blank

GDPR – Ochrana osobních údajů

GDPR (General Data Protection Regulation) – je nové nařízení evropské unie, které vejde v platnost 25. 5. 2018 a bude se týkat každého, kdo s osobními údaji při svém podnikání či působení pracuje. Je to jedna z největších změn v ochraně osobních údajů za posledních 30 let, která má za cíl výrazné zlepšení ochrany osobních dat občanů.


Povinná četba k tomuto dílu:
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 2016/679
ze dne 27. dubna 2016

➜ Základní pojmy v GDPR

➜ Dokumenty k GDPR

Výkladové materiály, které jsou přeložené na webu ÚOOU a které se zabývají zejména takovými kritickými věcmi, jako např. Pověřenec na ochranu osobních údajů, právo na přenositelnost, apod. tak jsou velmi dobře rozpracovány a některé jsou dokonce přeloženy do češtiny.


Záměrem zákonodárců bylo dát evropským občanům větší kontrolu nad tím, co se s jejich daty děje. Proto GDPR zavádí astronomické pokuty za porušování nových, přísnějších pravidel a nařizuje větším zpracovatelům dat zřídit nezávislou kontrolní funkci DPO (Data Protection Officer, tj. Pověřenec pro ochranu osobních údajů). Úkolem DPO bude dohlížet na řádné zacházení s osobními daty a hlásit možné úniky dat či porušení zákona.


Další novinkou je nový institut tzv. pověřence pro ochranu osobních údajů. Jeho úkolem bude zajistit, aby aktivity firem a dalších subjektů, které zpracovávají osobní údaje jako správci, byly v souladu s GDPR.


Nařízení staví pověřence do pozice odborníka na ochranu osobních údajů, který bude všem subjektům majícím povinnost jej ustanovit (např. orgány veřejné moci, subjekty zpracovávající tzv. citlivé údaje nebo provádějící monitorovací aktivity) poskytovat odborné poradenství v souvislosti s řádným plněním povinností GDPR, popř. komunikovat s Úřadem pro ochranu osobních údajů.


Nařízení GDPR je založeno na dvou nových principech – odpovědnosti (dodržování stanovených zásad včetně schopnosti to prokázat formou kodexů, osvědčení a záznamů o činnostech zpracování) a rizika (zhodnocení existence rizika či vysokého rizika pro práva a svobody fyzické osoby jejíž data zpracovávám).


Mezi hlavní novinky nařízení GDPR patří:
➜ Povinnost vést záznamy o činnostech zpracování.
➜ Posouzení vlivu na ochranu osobních údajů.
➜ Předchozí konzultace.
➜ Ohlašování případu porušení zabezpečení osobních údajů Úřadu pro ochranu osobních údajů.
➜ Oznamování případu porušení zabezpečení osobních údajů subjektu údajů.
➜ Ustanovení pověřence pro ochranu osobních údajů.

blank

Jak napravit FuckUp

Možná to znáte: Přebíráte novou zakázku, zdánlivě jednoduchou a taky proč ne, už jste ostřílení profíci ve svém řemesle a něčím jste si už prošli.

Jenomže Ejhle, najednou se vyskytne situace, která posílá celou zakázku do kategorie „FuckUp“ a vy musíte nepříjemnou situaci řešit.

Sice vám neřeknu univerzální postup, jak řešit krizovou komunikaci, ale povím vám příběh, který se mi stal a jak jsem se z toho dostal.

Napište do komentářů, jestli máte také nějakou FuckUp zkušenost. Určitě se z toho rád poučím.

blank

Jak se naučit cokoli za 60 minut

Naučíme vás jak se naučit cokoli za 60 minut. V dnešním díle se dozvíte, co dělat, když uvidíte nějaký lákavý titulek např. kurzu angličtiny ve znění: „Naučte se plynule anglicky za 30 dnů“, nebo „Prodávejte jako profesionál po shlédnutí 5 videí v online kurzu“, nebo „Podnikejte z pláže tak jako já“.

Nejsem si jistý, jestli zrovna někdo z mých diváků na tyto titulky reaguje jinak, než s úsměvem. Myslím si, že spousta podobných pokusů o získání tupých ovcí do svého stádečka snad nikdy nepřestane být aktuální. Co si myslíte vy? A znáte nějaký chytlavý popisek rychlokurzu, ve kterém se naučíte něco podobně zázračně rychle a snadno?

blank

Jak se naučit něco nového rychleji

Učení může být problém, když na něj není čas. Obvykle se pak nic nového neučíte, protože vždy vytáhnete stejnou výmluvu „Já bych se to rád naučil, ale nemám kdy“.

V dnešní Minutovce vám s Broňou ukážeme, jak se rychleji naučit cokoli nového, když na to nemáte čas při svém vytížení.

Máte nějaký tip na rychlejší učení? Napište to do komentářů!

blank

Proč se to nemůžeš naučit (host Bronislav Sobotka)

Učení a pamatování je jedna věc, druhá věc je použití a forma. Na třetí věc se už málo pamatuje a tou je reflexe a změna, na základně zhodnocení efektu. Často ve své praxi vidím Facebook stránky s monotonním obsahem, který se týká jen produktů (typicky u Facebook stránek patřící k e-shopu).

Host Bronislav Sobotka má podobnou zkušenost se svými studenty, kteří se chtějí učit anglicky. Používají tradiční techniky, stejné učebnice a chuť mluvit, nebo vzdělávat se díky monotonnímu přístupu upadá zrovna tak.

Albert Einstein napsal citát, který se do naší Minutovky velice hodí: „Definice šílenství je dělat stejnou věc znovu a znovu a očekávat jiné výsledky.“ Proto se nedivte, že vám třeba Facebook, nebo učení angličtiny, nebo cokoli jiného nefunguje, když k tomu přistupujete stále stejně.